Dragon Productions

It’s My Right of hoe vrouwen zich in de wereld bewegen
(première 15 september 2006)

“…uitstraling van Maggie Boogaart en de indringende celloklanken van Tjakina Oosting maken het stuk tot een sensitieve belevenis…” recensie Theater Centraal 

“…Met expressieve dans zwengelde Maggie Boogaart gisteravond de discussie aan over het recht van de vrouw en haar wereldwijde positie…”
recensie BN de Stem

Wat is een sterke vrouw
& waar vind je deze?

Hoe leven vrouwen in Nederland, Nigeria of Rusland…? Wáár maken ze zich sterk voor en waarom? Zijn we in het westen al vrij-gevochten of kunnen we iets leren van vrouwen uit bijvoorbeeld Afrika?

 

Nieuwste recensie n.a.v. ons optreden op 4 maart 2009 voor de landelijke campagnedag van Amnesty International lees meer ...

In haar eigentijdse dansvoorstelling combineert choreografe & danseres Maggie Boogaart dans, tekst en muziek. Het publiek hoort korte teksten (verhalen) van vrouwen die zijn geïnterviewd over hun beleving als vrouw in hun land van herkomst. Boogaart reageert op deze teksten in de haar bekende eigenzinnige & sterk expressieve bewegingsstijl. Regisseur Dick Hauser (o.a. medeoprichter van Hauser-Orkater) helpt met zijn eindregie de boodschap krachtig naar voren te brengen. De zeggingskracht van de danseres wordt versterkt door het virtuoze spel & de indringende composities van celliste Tjakina Oosting op het podium. (bekend van Vagina Monologen)

De verhalen verschillen, maar elke vrouw gaat op een daadkrachtige manier met haar situatie om: een Nigeriaanse vrouw vraagt om hulp: ‘I want everybody to listen to my cry’, een Italiaanse filosofeert ‘It’s my right to be in balance with myself’, etc. De vrouwen krijgen de kans gehoord te worden en het publiek een uniek inzicht in de wereld van sterke vrouwen, wereldwijd.

Niet alleen verschillen, maar vooral overeenkomsten worden duidelijk in het leven van vrouwen wereldwijd. Zo kan publiek – vrouwen én mannen - bewust worden van de verschillen én overeenkomsten met hun eigen situatie en hier mogelijk zelf op een positieve manier op ingaan.

De muziek op band van bassist/componist Jasper de Beer (o.a. Amsterdam Klezmer Band) en elektronisch componist Rimer Veeman bouwen de teksten op band om naar een dynamisch geluidsbeeld, als ware het de vrouwen die steeds krachtiger om aandacht vragen voor hun situatie.

De kostuums van de spraakmakende modeontwerper Aziz benadrukken de sterke & vrouwelijke energie van beide performers. Een opmerkelijk decor van Olja Lopusanski Vlaskalič en Elspeth Pikaar -ontwerpster Ellen Schippers coachte bij het bewegen in de choreografie met de verschillende materialen- en sfeervol lichtontwerp van Rob Goudsmit maken het toneelbeeld kompleet.

Bij de voorstelling zijn de workshop Meiden van Nu!, ontwikkeld voor middelbare scholieren & de succesvolle workshop Feel the Spirit! voor vrouwen.

Maggie Boogaart's spraakmakende It's My Right* 
gaat een 3e seizoen in!

*geheel vernieuwd onder het bezielend & kritisch oog van regisseur Dick Hauser

It's My Right is een danstheatervoorstelling van: 
Maggie Boogaart (concept/ choreografie/dans),
Tjakina Oosting (life cello en cellocomposities), 
Dick Hauser (eindregie), Rob Goudsmit (lichtontwerp), 
AZIZ (kostuums), Jasper de Beer & Rimer Veeman 
(composities op band), Olja Lopusanski Vlaskalic 
(decor), Angelique Willkie (repetitor), 
Ellen Schippers (coach werk met draperieën), 
Elspeth Pikaar (proefontwerp decor), 
26 vrouwen die hun verhaal deelden e.a.

Inspiratie voor It's My Right vond de choreografe tijdens ontmoetingen/  interviews met krachtige vrouwen uit 26 verschillende landen & culturen, wereldwijd. Hun unieke teksten, over hoe het is vrouw te zijn in hun land van herkomst, zijn tijdens de voorstelling te horen.

Speelperiode: tot eind 2009 in vlakke vloer theaters en festivals.

Bij de voorstelling zijn de workshops Meiden van Nu! ontwikkeld voor middelbare scholieren & de succesvolle workshop Feel the Spirit! voor vrouwen.
 
It's My Right heeft kunnen ontstaan dankzij steun van: 
OXFAM/NOVIB (afdeling Linkis), VSB Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, DMO en Het Fonds voor de Podiumkunsten.